Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от Здраве

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Кои храни спасяват от безсъние

Бременна жена с дъщеря си. Снимка: Shutterstock

 

Пет мита за второто раждане

Щастлива жена със зелен пуловер: Снимка: Shutterstock

Какво е „допаминов гардероб“

Махмурлук

Снимка: Shutterstock

Какво се крие зад паниката при махмурлук?

Здраво дете

Снимка: Shutterstock

Как да повишите имунитета на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Щастлива, уверена в себе си жена. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Щастлива, уверена в себе си жена. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Как може да превърнем желаното в действително

Феноменът Баадер-Майнхоф ще промени живота ви към по-добро

Свекърва съветва снаха си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Роднини и приятели дават непоискани съвети за възпитанието на децата

Как да реагираме, без да се изпокараме с тях

Алина в празнично украсена пекарна. Снимка: Instagram

 

Заедно

Дъщерята на Ненчо Балабанов трупа коледни спомени

Катрин Русева води Али из най-празнично украсените сладкарници

Снимка: Издателство „Лист”

 

Образование

Кой се страхува от охлюла

Чудатото същество, родено от фантазията на Луис Карол, ловува и за български читатели в двуезично издание

Печена бисквитка с формата на рибка, която виси на елхата. Снимка: Shutterstock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Заедно

Училище за любов

Бременна жена с дъщеря си. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Пет мита за второто раждане

Много са „компетентните“ мнения как ще се случи всичко, когато е за втори път

Мъж и жена спорят. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

5 сигнала, че сте в неправилна връзка

Не пренебрегвайте тези чувства - умът и тялото никога не лъжат

Камелия. Снимка: Instagram

Заедно

Камелия с 2 малки деца и 2 филипинки помощнички

Фолк дивата търси баланс между сцената и майчинството

Дете реже с ножици. Снимка: Shutterstock

 

Образование

Детето пита: Как работят ножиците

Обяснете му нагледно и с примери един физичен закон